miércoles, 4 de diciembre de 2013

REFLEXIONS SOBRE EL CONGRES

El dissabte 23 de novembre,  al voltant de 280 persones ens  reunirem al 5è Congrés Autonòmic d’Alzheimer  celebrat  a Torrevieja , organitzat per FEVAFA i amb la col·laboració de l’Afa  amfitriona.
La major part dels congressistes érem gent  que pertanyem a les Juntes Directives de les Afes federades  i molts professionals que hi treballen en elles. També hi havia gent que estava interessada en aquesta temàtica , com  ara estudiants i altres particulars.

Les ponències que ens presentaren molts professionals  informaren de molts camps sobre aquesta malaltia.
Però l´exposició del neuròleg  En J.Luis Molinuevo Guix, ens va demostrar que una persona pot estar desenvolupant  una demència  tipus  Alzheimer i no ser simptomàtica , cinc o inclús deu anys abans de que apareguen els símptomes, perquè  hi ha  canvis al cervell (acumulació d’amiloides) , que amb una sèrie de proves, com són les ressonàncies amb biomarcadors, es podria previndre.  Ens va recalcar  el Doctor Molinuevo que el dany vascular també pot incidir en una demència o Alzheimer, i com retardar-la  amb la pràctica habitual de l’exercici físic. Degut a la pràctica d´esport el nostre cos activa i segrega substàncies que ens fan trobar-nos millor al temps que fem treballar les nostres neurones.

Entre altres ponències, la del President de CEAFA, Koldo  Aulèstia,  ens va demostrar que som 303 associacions germanes a  Espanya, i que totes estem  ací per millorar la qualitat de les persones malaltes  i que per això aquesta malaltia és una qüestió d´Estat.

Altra ponència,  la  donació de cervells per la investigació de l’Alzheimer, fou importantíssima perquè sols “post mortem” es pot certificar amb tota garantia l’Alzheimer, i  així  amb aquestes donacions podem  ajudar en la investigació, segons ens comentaren els doctors ponents  N’Alberto Rábano i Na Lourdes Peyrés.
En Juan Carlos Villanueva, amb  la ponència sobre el diagnòstic precoç en atenció primària,  plantejà  la importància que aquest diagnòstic té  i  que depèn del metge de capçalera de cada població. En Vicente  Belloch Ugarte,  en la de  radiodiagnòstic  ens demostrà els avantatges que s´hi estan fent  i  sobre tot en els diagnòstics per ressonància, per a detectar un deteriorament cognitiu lleu o Alzheimer.

 La presentació del Comité d´Experts de FEVAFA i la posterior  taula redona que amb ells es feu  posà de manifest la importància de tots els professionals que componen aquest comité per assessorar-nos.
Per la vesprada es van realitzar 12 tallers , amb duració d´una hora, en grups de sis tallers cada hora. Hi varen col·laborar professionals  i cap taller era menys importat que altre, amb la Junta de Fevafa de moderadors. He de nomenar  els dos audiovisuals que es projectaren, que reflecteixen la problemàtica de l’Alzheimer, fins i tot un d’ells té el 3r. premi  “ Solé Tura 2012”. De molt bona qualitat els dos, així com  la projecció “Les veus de la memòria”.

Done la meua enhorabona a tots els guardonats dels “Premis Federació 2013” en les tres modalitats tant a la labor Institucional, Mitjans de Comunicació com a la de la Labor Social que enguany aconseguí l’Afa de Muro. També l’enhorabona a tots per aquest dia que vàrem passar molt bé, per l´esforç que  férem en el desplaçament i en el recolzament dels familiars que ens deixàrem per a poder participar.

És una qüestió d´estat l’Alzheimer  i solament tots junts podem aconseguir millorar en molts camps, des del diagnòstic, serveis, investigació , informació, assessorament, etc … i com no el finançament ja que sense aquest  no podem avançar.

No s´ha trobat res per a curar l’Alzheimer o altres demències, però sí podem PREVINDRE aquestes amb el diagnòstic precoç, l’estimulació cognitiva i amb l’exercici  que millorarà el nostre estat cardiovascular podem relentitzar i millorar la qualitat de vida de tots i sobretot dels nostres majors  a les distintes AFAs a les quals pertanyem. Hem de lluitar per deixar que eixos grans professionals i científics puguen esbrinar molts dubtes sobre  l’origen i el diagnòstic precoç d’aquesta malaltia i com no de la seua curació.

Un tema que queda per a poder superar en la societat és la informació  i acceptació dels llocs on duem els tallers, programes i centres de dia . Que tota la societat ens tinga com  un punt  de referència d’ informació i ajuda, ja que tot i que  la societat és molt solidària  ens queda molt camí per recórrer i  molta tasca per a que aquesta  informació aplegue a tothom.

Mari Carmen Cantó,

Tresorera de la FEVAFA

No hay comentarios: